torsdag 30 maj 2013

funderingar kring stress & hälsa

Jag har tänkt på en sak. Redan vid 15 års ålder blev jag borta i två månader från skolan på grund av stress. I och med den unga ålder har jag redan sedan "liten" aktivt jobbat med att tänka positivt. Rensa bland tankar, planer och i hopp om att kunna strukturera någorlunda i min hjärna för att undvika att hamna i någon form av utmattningssyndrom igen. 

Visst känner jag vissa stunder, när kroppen/huvudet legat på max en längre tid tecken på att kroppen säger ifrån. Ja men iform av någon slags apati. Att ingenting är kul, du gråter för minsta lilla, känner ingen mening med något och tanken som: ... "Varför ska jag skriva den här tentan för? Det spelar ju ändå ingen roll vad jag presterar på detta om typ 40 år..." 

Men för att tränga bort dessa tankar handlar det för mig om att tänka positivt, se allting jag gör utifrån ett optimistiskt synsätt. Jag vill lära mig nya saker varje dag, ja varje dag. Min hjärna kan aldrig få nog av ny kunskap, nya intryck inte heller nya möten. Men framförallt handlar det om att ha relationer. Vänner, familj och käraste. Dessutom min fysiska aktivitet. Utan träningen blir jag ofungerbar. Jag kan varken tänka, äta, vara social eller producera. Mina endorfiner är livsviktiga, utan dem hade jag nog helt enkelt behövt ta till kemiskt preparat för att överleva i denna kaotiska värld. 

Att jag valt att läsa till Personalvetare handlar främst om att jag är intresserad av människan. Att tolka, förklara, analysera och förhoppningsvis förbättra/stärka människor jag möter i min vardag och i mitt yrke. Alla människor är unika på sitt sätt, sedan kanske de är missanpassade till sitt arbete, familj eller livssituation. Att påvisa positiva saker hos varje människa är liksom mitt mål. Ingen människa kan ju endast bestå av pessimism, otacksamhet eller vara/bete sig som ett tomt pappersark. Visst vill vi tro det, men oftast är det något, en liten liten petitess som gör att de där människor beter sig sådär tjurigt, nonchalant osv. Allting har oftast en förklaring till deras beteende. Oftast. 

För att återgå till stressen var jag senast som igår delaktig i en diskussion som handlade främst om stress. Det som är så klurigt är att vi kan tänka oss sjuka. Vi kan skapa oro, missnöje, olusthet genom våra tankar, vilket i sin tur skapar en reaktion i hjärnan. Detta utvecklar sig till "Stress" i kroppen. Resultatet framkommer såsom en lägre aktivitet i kroppen. Blodet, musklerna och organen sätter sig i en "hot"- situation och försöker spara så mycket energi som möjligt för att kroppen reagerar så vid stress. På så vis, om du gång på gång intalar dig själv att "Åh, jag är så stressad, jag känner mig så jävla stressad" eller om folk i din omgivning uttalar sig så, snappar hjärnan tillslut upp det och påbörjar den så kallade Stress-reaktionen i kroppen. Om ni inte visste det så slutar hormonbalansen i kroppen att fungera, eller åtminstone avstannar. Likaså minskar muskeluppbyggnad och blodets kvalité liksom hjärtat får gå på högvarv för att hjärnan tror att du befinner dig i en "hotfull" situation. Det här att vissa har svårt att bli gravida kan man nu genom forskning bevisa att det handlar om stress. Ja de som inte har biologiska komplikationer det vill säga. 

Nog tjatat om det. 

Måsten. Stress. Tid. Allting handlar om tankens kraft. Du gör vad du tänker. Tänk positivt. Vad är viktigt. Vad kan vänta? Prestation 24 timmar om dygnet är inte hälsosamt. Välj dina val. Var och när och hur. Det är lätt att säga men jäkligt svårt att implementera i din vardag. Jag jobbar aktivt med dessa tankar. Använder block och penna för att prioritera saker i mitt liv. Berömma mig själv för de saker jag faktiskt gjort en dag, istället för att gräma mig över vad jag inte hunnit med.

 Allting går inte att göra perfekt. Det där med duktighetssyndrom. Vi kvinnor har det i oss men om man blir medveten om sitt syndrom kan man göra någonting åt det. Omvärdera & prioritera, ta bort eller lägg till. Allt för att vår unika livscykel ska fungera så att vi 
MÅR bra. För det är vi faktiskt värda. 



2 kommentarer: