måndag 14 maj 2012

mellis UF




Det här hittade jag när jag sökte information till min brors projektarbete --> HÄR




Mellis UF

”Vår personliga resa”

Vår gemensamma resa till företagandet började i samband med att vi alla läste kursen Småföretagande B under vårt sista år på gymnasiet. I kursen var det obligatoriskt att starta ett så kallat UF-företag (Ung företagsamhet). Vid denna tidpunkt lades skolans dåvarande fik ned och vår blivande VD, Samra Baytar, delade med sig av sin idé om att starta ett mellisföretag med hjälp av varuautomater. Idén som vi alla gillade verkställdes därefter väldigt fort och vi renoverade lokalen samtidigt som vi kontaktade varuautomatsleverantörer och grossist företag för inköp av varor etc. Idag är det med stolthet som vi kan presentera ett relativt stort utbud av ”mellanmål”, såsom något att äta samt dricka, till elever och personal på Katedralskolan under vårt företagsnamn Mellis UF.

Under företagets verksamhetsår har vi utvecklats både som grupp och individer med olika ansvarsområden vilket har medfört både motgångar och medgångar. I och med att vi överskred omsättningsgränsen på 30 000 kr för ett UF-företag redan i oktober, är vi numera ett enkelt bolag med förhoppningar om att hela tiden bredda vår kunskap gällande företagande. Vi har lyckats att etablera ett starkt varumärke på skolan och trots mycket slit har vi lyckats bevara vårt tålamod. Det är nu med glädje som vi ser tillbaka på företagets resa. Vi vill lyfta fram två saker som för oss har varit viktiga framgångsfaktorer. Dels har vi byggt upp vårt företag runt en affärsidé som det fanns uppenbara behov av och dels har vi lyckats, tack vare ett väl sammansatt team.

Kort om våra personligheter:
Samra Baytar i rollen som VD – envis, kreativ och lite galen

Louisa Alsterskär i rollen som administratör – pedant, konstnärlig och lite glömsk

Klara Bergkvist i rollen som marknadsansvarig – diplomat, orädd och lite otålig

Linnéa Franzén Magnusson i rollen som ekonomiansvarig – noggrann, siffersnille och lite lillgammal

Josefine Karlsson – utåtriktad, impulsiv och lite vimsig

Genom en härlig mix av personligheter har vi tillsammans haft en lärorik och kul resa när vi skapat vårt företag och nått och överträffat våra mål.
För oss i mellis UF är fri företagsamhet precis vad det låter som – vi har friheten till att göra som vi själva vill, fatta egna beslut och komma på egna idéer för att sedan göra dem till verklighet. Det gäller att våga, och framför allt att tro på sig själv och på sin idé! Att driva ett företag är inspirerande och roligt.
Har man en idé som man tror på och rätt inställning, så finns alla möjligheter att lyckas starta ett företag. Det är spännande för oss ungdomar att vara med där det verkligen händer, och att se med egna ögon att det vi gör faktiskt är på riktigt. Som ung företagare är det svårt att ibland tas på allvar så man får stå på sig! Men det mest inspirerande av allt är att känna att det vi faktiskt gör uppskattas av folk i vår omgivning. Det får oss att vilja kämpa ännu mer för att hela tiden bli lite bättre. 
Samra Baytar, Louisa Alsterskär, Klara Bergkvist, Linnéa Franzén Magnusson och Josefine Karlsson driver tillsammans Mellis UF

Inspireras av: Vi inspireras dagligen av eleverna på katedralskolan som ger oss energi och viljan till att utvecklas och fortsätta vårt projekt. Vår motivation har stärkts då vi påverkat och inspirerat andra UF-företag att lyckas och dessutom fått positiv feedback från flera olika håll.

Förebild: Vår största förebild är Ingvard Kamprad. Kanske lite klyschigt men han är en världsvan entreprenör som har lyckats skapa ett imperium under en livstid. Vi beundrar hans envishet och beslutsamhet att hålla fast vid sin affärsidé och nå ut till så många människor som möjligt. Hans idéer om låga priser och effektiviteten av att sälja kvalité fast i kvantitet är något av ett motto här på Mellis UF!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar